Så kan du hjälpa till

Utöver att välja fisk och skaldjur som har grönt ljus i Fiskguiden, finns det många sätt att bidra till en mer hållbar konsumtion.


Har din mataffär eller favoritrestaurang dåligt utbud av grön eller miljömärkt fisk? Eller säljer de produkter som har rött ljus i WWFs fiskguide? Visa att du bryr dig och vill se bättring.


Köp rätt storlek på fisken. Det är viktigt att fiskar hunnit fortplanta sig åtminstone en gång innan de fångas. Fråga därför efter fisk som är större än artens minsta lekstorlek.


Testa något nytt! Genom att variera dina fiskinköp minskar du trycket på populära och överfiskade arter.


Det dyker ständigt upp ”nya” fiskar och fisknamn i fiskdisken. Fråga gärna om artens vetenskapliga namn, var fisken kommer ifrån och om den är hållbart fiskad eller odlad.


Undvik djuphavslevande arter eftersom de växter långsamt och är känsliga för överfiske.


Köp aldrig fisk som finns med på Artdatabankens lista över hotade arter, rödlistan, som till exempel hälleflundra, ål och vissa hajar.


Våga alltid fråga – men bli inte nedslagen om du inte får de svar du önskar. Många som säljer fisk och skaldjur känner inte till fiskars biologi eller fiskets miljöeffekter. Genom att ställa frågor bidrar du till att öka intresset för och påverka utvecklingen mot ett mer miljömässigt hållbart fiske.